Начин на приготвяне
Измиваме, обелваме и нарязваме тиквичките на тънки колелца, приблизително 0.5 мм. Подсушаваме ги.
В широка чиния смесваме брашното, галетата и солта. В подходяща тава изливам зехтина и с четка го разнасям равномерно по дъното.
Всяко колелце тиквичка потапям в сухите съставки и подреждаме в тавата, като ги застъпваме в кръг. Поставяме тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и запичаме тиквичките до зачервяване.
За да бъда практична използвам и втората решетка на фурната. Там запичам бадемовите ядки. В това време се заемам с винегрета. Първо почиствам цялото количество чесън. Минавам го през преса за чесън, като към него добавям оцета, солта, нарязания на ситно копър, разбърквам добре.
Охладените вече бадеми смилам на блендера и прибавям към винегрета, разбърквам още веднъж и накрая наливам от зехтина. Щом се тиквичките се зачервят изваждам от фурната и оставям да се охладят.
Върху резените хляб подреждам от хрупкавите тиквички, отгоре поставям втора филия и прибирам в кутии. Винегрета изсипвам в подходящ буркан и затварям. Колкото по-дълго престоява, толкова ароматите са по-наситени.
Използвам непосредствено преди консумация на сандвичите. В противен случай тиквичките и филийките ще подгизнат.
Кошниците са стегнати, приятен апетит. Чудесен вариант да изнесем част от домашната кухня сред природата.
* Удачен вариант и да оползотворим останалите от вечеря тиквички.
* Удоволствието е двойно, ако си набавите селска питка.