Начин на приготвяне
Мидите се почистват старателно с телена четка от водорасли, песъчинки и ракообразни. Ако има счупени, ги изхвърлете. Ако има отворени, почукайте ги леко, и ако не се затворят, също ги изхвърлете.
Поставете ги в широк и дълбок съд с похлупак със стръкчето розмарин и малко олио, похлупете ги и включете котлона. Готвенето е до десетина минути, след поставянето на котлона. Разклащайте съда периодично.
Изчакайте мидите да изстинат и отделете ядките им от черупките. Ако има неотворени миди - също ги изхвърлете.
В тиган на среден котлон разтопете маслото с олиото и задушете червения лук, нарязан на полумесеци.
След като лукът поомекне, добавете ядките от мидите и запържете и тях за кратко, след това добавете наситнения чесън, сол и черен пипер на вкус.
Полейте със сока от половината лимон и оставете на котлона, докато се редуцира - около минутка или две.
Поднесете мезето с резенче лимон, поръсено със ситно накълцан магданоз.
Задушените миди с червен лук и чесън са много вкусни!
В сезона на мидите опитайте задължително тези миди с бяло вино или миди с черупа.