Начин на приготвяне
Сварявам фусилите в домашен пилешки бульон. Сварявам ги добре в подсолена вода, децата не обичат ал денте.
След като ги отцедя добре прибавям лъжица масло и разбърквам /не правете грешка да ги миете със студена вода, защото ще отмиете нишестето по тях, а то е спойката със соса/. Запазвам 3-4 с.л. от бульона, в който са се варили.
Месото измиваме добре и почистваме от мазнини и жилки. Нарязвам на средни кубчета. В тиган загрявам масло и зехтин. Слагам в него месото с малко от пилешкия бульон и задушавам, до омекване на месото.
Отделям го в чиния, а в тигана прибавям ситно нарязания на кубчета лук, пускам и цяла скилидка чесън, която после отделям /ако детето, на което готвите не обича аромата му, не прибавяйте/. Посолявам и задушавам, докато лукът омекне.
Прибавям и стерилизирания грах. Добавям сметаната и млякото, разбърквам до завиране. Връщам късчетата месо, прибавям настъргания на ситно кашкавал и разбърквам внимателно.
Твърдо свареното яйце оформям като пиленце. За очички - зрънца от черен пипер, за човка и гребен - парченца чушка, маслинка за крилцата. Домата измивам добре и подсушавам. Нарязвам на резени и подреждам в кръг. От майонезата слагам точици по края на резените и по гребенчето на пиленцето.
В средата поставям внимателно от фусилите /тревичката на пилето/, а отгоре по лъжица от соса с пилешкото филе. Върху тях слагам яйцето.
Зареждам се, в очакване на наградата си - широко ококорените очички на малките лакомници, потръпващи от изненатата си.