Начин на приготвяне
В дълбок съд се слагат натрошеното сирене, олиото, яйцата, водата с добре разтвореното лимонтузу и всичко се разбърква добре. Прибавя се хлебната сода, разбърква се, за да се „угаси“ содата. Трябва да се опита за сол. Ако е безсолно, може да се добави още сирене или малко сол.
Може да се използват и тънко, и дебело точени кори. Ако корите са по-дебели, количеството на водата се увеличава малко.
На дъното на съда, в който ще се пече баницата, се изсипва 1 черпаче от сместа (тя служи като лепило, за да не се изсипе баницата, когато я обърнем след изпичането) и се поставя първата кора. Върху нея се сипва 1 черпаче от сместа и се намазва добре кората.
Така се редуват кора, смес, кора и т. н. Оставя се малко от сместа, с която ще се намаже и последната кора. Преди това обаче баницата се нарязва на парчета и тогава се полива с останалата смес. В местата на нарязване с лъжичка се сипва по малко каймак от прясно мляко.
Пече се 15 минути на 190 градуса, на горно и долно печене в предварително загрята фурна, след което градусите се увеличават на 230 и баницата се допича. 5-6 минути преди да я извадим от фурната, цялата баница се маже с каймак и отново се връща в нея.
Всъщност всеки пече според фурната си. След като баницата е добре изпечена, тавичката се обръща и се поставя на 4 чаши, за да повиси, докато се охлади.
Тази баница става пореста и дори на другия ден корите не са слепнали. Да ви е сладко!