Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Тиквички на Фурна»Запечени тиквички със сусамово брашно за малчуганите

Запечени тиквички със сусамово брашно за малчуганите

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Запечени тиквички със сусамово брашно за малчуганите
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
26/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Гарантирано! Децата ви ще ги унищожат за минути"

Необходими Продукти

  • тиквички - 4 бр. по - мънички
  • зехтин - 4 с.л.
  • сусамово брашно - 3 с.л.
  • галета - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • биволско мляко - 5 с.л.
  • копър - 1/2 връзка
  • чесън - 1 скилидка
  • кълнове от люцерна - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките и обелваме /ако са домашни, запазваме коричката/. Нарязваме ги на тънки филийки.

В широка чиния размесваме брашното, галетата и солта. Подготвяме тава с по-широк диаметър или използваме тази от фурната.

Намазваме хубаво дъното със зехтин и 2-3 с.л. вода /ако разполагате със зеленчуков бульон ще е най-добре/.

Всяко резенче тиквичка овалваме хубаво в сухата смес и подреждаме в тавата, като ги застъпваме в кръг.

Количеството на зеленчука и сухите съставки е относително, затова ако ви остане от сместа, приберете в кутийка за следващия път.

Запичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато леко се зачервят. Изваждаме ги и ги подреждаме в чиния.

Млякото разбъркваме с пасираната скилидка чесън и изсипваме в самата тава. По този начин овкусяваме млякото от мазнината и отделените сокове от тиквичките. Обираме го от тавата с помощта на лъжица и го слагаме в подходяща чашка за сервиране.

Овкусяваме със сол и подправяме със ситно нарязан копър. Декорираме с кълнове от люцерна. Да е сладко на сладурковците.

* Биволското мляко можем да заменим с домашно подквасено краве мляко. То трябва да е по-гъсто.

* Ако не разполагате със сусамово брашно, смелете сурови сусамови зрънца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: