Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Тиквички на фурна»Запечени тиквички със сусамово брашно за малчуганите

Запечени тиквички със сусамово брашно за малчуганите

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Запечени тиквички със сусамово брашно за малчуганите4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Гарантирано! Децата ви ще ги унищожат за минути"

Необходими Продукти

  • тиквички - 4 бр. по - мънички
  • зехтин - 4 с.л.
  • сусамово брашно - 3 с.л.
  • галета - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • биволско мляко - 5 с.л.
  • копър - 1/2 връзка
  • чесън - 1 скилидка
  • кълнове от люцерна - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките и обелваме /ако са домашни, запазваме коричката/. Нарязваме ги на тънки филийки.

В широка чиния размесваме брашното, галетата и солта. Подготвяме тава с по-широк диаметър или използваме тази от фурната.

Намазваме хубаво дъното със зехтин и 2-3 с.л. вода /ако разполагате със зеленчуков бульон ще е най-добре/.

Всяко резенче тиквичка овалваме хубаво в сухата смес и подреждаме в тавата, като ги застъпваме в кръг.

Количеството на зеленчука и сухите съставки е относително, затова ако ви остане от сместа, приберете в кутийка за следващия път.

Запичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато леко се зачервят. Изваждаме ги и ги подреждаме в чиния.

Млякото разбъркваме с пасираната скилидка чесън и изсипваме в самата тава. По този начин овкусяваме млякото от мазнината и отделените сокове от тиквичките. Обираме го от тавата с помощта на лъжица и го слагаме в подходяща чашка за сервиране.

Овкусяваме със сол и подправяме със ситно нарязан копър. Декорираме с кълнове от люцерна. Да е сладко на сладурковците.

* Биволското мляко можем да заменим с домашно подквасено краве мляко. То трябва да е по-гъсто.

* Ако не разполагате със сусамово брашно, смелете сурови сусамови зрънца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: