Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Млечна салата»Янкина салата за малчугани

Янкина салата за малчугани

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Янкина салата за малчугани3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • картофи - 200 г
  • катък - 4 с.л. биволски
  • пъдпъдъчи яйца - 10 бр.
  • халуми - 100 г
  • извара - 100 г
  • броколи - 1/2 бр.
  • моркови - 1/2 бр.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол
  • копър - 5 стръка
  • За салатата
  • броколи
  • моркови - 1/2 бр.
  • царевица - 50 г от консерва
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • копър - 2 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме старателно зеленчуците и ги почистваме. В съд с кипяща подсолена вода поставяме накъсаните розички от броколито, моркова и обелените картофи.

След като броколите промени цвета си (за 3 минути) го изваждаме от тенджерата и го шокираме в съд с лед. След 10 минути изваждаме и моркова, а картофите се доваряват до готовност.

Изваждаме ги и ги отцеждаме от водата, оставяйки ги настрана, за да се охладят.* Настъргваме ги на едро ренде. Халумито натрошаваме на ситно. Червеният пипер смесваме с нарязания копър.

Сварените яйца от пъдпъдък, отстраняваме, охлаждаме, обелваме и настъргваме.

1/3 от свареното броколи намачкваме с вилица, заедно с 1/2 морков. В подходящ съд смесваме сиренето, изварата и катъка.

В малка квадратна йена или друг съд подреждаме първо от картофите, после от пасираното броколи с морков, следва червения пипер с копъра, после ред от настъргани яйца, сместа със сиренето и катъка.

Пак ред от сварени картофи, червен пипер и копър, смес от сирене и катък, а накрая завършваме с настърганите пъдпъдъчи яйца. Завършваме салатата, поръсвайки я с червен пипер и копър.

Покриваме със стреч фолио и оставяме да се охлади за 30 минути в хладилник. Нарязваме на порции и аранжираме с резенче чери домат.

От другата част на бланшираните зеленчуци /броколи и 1/2 морков/, сглобяваме гарнитурата, прибавяйки малко царевица и овкусявайки я с лимон и зехтин. Сол не се прибавя, защото зеленчуците са врели в подсолена вода!

Нарязваме салатата на порции, аранжираме с резенче чери домат и гарнираме със бланшираните зеленчуци.

* Яйцата от пъдпъдък винаги трябва да присъстват в детското меню, заради ценните си свойства. Първо те повишават имунитета на детето, ценен източник са на витамин В12, рибофлавин, белтъчини, желязо и други. В тези яйца няма салмонела!

В този случай спокойно можете да сервирате на рохки.

* Мили домакини, съхранете водата, в която са врели зеленчуците. Бульонът е подходящ за зеленчукова крем-супичка от броколи и картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: