Начин на приготвяне
Измиваме старателно зеленчуците и ги почистваме. В съд с кипяща подсолена вода поставяме накъсаните розички от броколито, моркова и обелените картофи.
След като броколите промени цвета си (за 3 минути) го изваждаме от тенджерата и го шокираме в съд с лед. След 10 минути изваждаме и моркова, а картофите се доваряват до готовност.
Изваждаме ги и ги отцеждаме от водата, оставяйки ги настрана, за да се охладят.* Настъргваме ги на едро ренде. Халумито натрошаваме на ситно. Червеният пипер смесваме с нарязания копър.
Сварените яйца от пъдпъдък, отстраняваме, охлаждаме, обелваме и настъргваме.
1/3 от свареното броколи намачкваме с вилица, заедно с 1/2 морков. В подходящ съд смесваме сиренето, изварата и катъка.
В малка квадратна йена или друг съд подреждаме първо от картофите, после от пасираното броколи с морков, следва червения пипер с копъра, после ред от настъргани яйца, сместа със сиренето и катъка.
Пак ред от сварени картофи, червен пипер и копър, смес от сирене и катък, а накрая завършваме с настърганите пъдпъдъчи яйца. Завършваме салатата, поръсвайки я с червен пипер и копър.
Покриваме със стреч фолио и оставяме да се охлади за 30 минути в хладилник. Нарязваме на порции и аранжираме с резенче чери домат.
От другата част на бланшираните зеленчуци /броколи и 1/2 морков/, сглобяваме гарнитурата, прибавяйки малко царевица и овкусявайки я с лимон и зехтин. Сол не се прибавя, защото зеленчуците са врели в подсолена вода!
Нарязваме салатата на порции, аранжираме с резенче чери домат и гарнираме със бланшираните зеленчуци.
* Яйцата от пъдпъдък винаги трябва да присъстват в детското меню, заради ценните си свойства. Първо те повишават имунитета на детето, ценен източник са на витамин В12, рибофлавин, белтъчини, желязо и други. В тези яйца няма салмонела!
В този случай спокойно можете да сервирате на рохки.
* Мили домакини, съхранете водата, в която са врели зеленчуците. Бульонът е подходящ за зеленчукова крем-супичка от броколи и картофи.