Начин на приготвяне
Картофите се настъргват и овкусяват със сол и малко черен пипер, след което се разстилат и притискат в подходяща салатена чиния.
В отделна купа се разбъркват майонезата, цеденото мляко, рендосаното сирене, киселите краставички нарязани на кубчета, счукания чесън, яйцата също настъргани на ренде, както и наситнения копър, като от него си оставяме малко за украса.
Хубаво се обърква всичко и се изсипва равномерно върху картофите. Отгоре се настъргва кашкавалът, на ситно ренде, като се внимава да покрие картофената салата навсякъде.
Прави се украса от зеленчуците, както се вижда на снимката или както на вас ви хареса. Аз съм направила бял зюмбюл от настърган на ренде белтък, лалета от чери домати, цветенца от репичка и сварен морков. Използвах рецептата за Янкина салата на Теодора Титова от Домашни вкусотии, като промених някои неща според моя вкус.
Доза домашна майонеза: В каната на пасатора се слагат в следната последователност: щипка сол; щипка лимонтозу; 200 мл олио; 100 мл прясно мляко (студено от хладилника).
Вкарваме пасатора до дъното, включваме на най-високата степен и бавно издърпваме нагоре. Пасираме около минута. С различното олио става различно гъста, така че ако е рядка, добавяме още олио на тънка струйка, като продължаваме да пасираме до желаната гъстота :)
Да ви е сладко!
Коментари
Истински шедьовър наистина.