Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Бабина Янкина погача

Бабина Янкина погача

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Бабина Янкина погача1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8-10
"Всеки път, когато замесваме питка, почитаме онези, с чиято помощ направихме първите си пити и погачи"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг.
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 4 броя
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с..л.
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - 550 мл. хладка
  • сусам - 1 с.л. или 1/2 с.л. маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се половината брашно в широка тава, прави се кладенче. В един компотен буркан се пълни вода - ориентировъчно около 500 мл. Затопля се в микровълновата за кратко, пускаме маята 1 с.л. оцет и 1 к.л. захар. Оставя се леко да бухне, като бъркаме, докато се разтвори маята напълно.

В малка купичка разбиваме яйцата като отделим единия жълтък в малка кафена ч. В кладенчето се изсипват яйцата с 1 с.л. сол и с лъжица се бърка, като се сипва разтворената мая на малка струйка. При необходимост се добавя и останалото брашно и се продължава с ръце да се меси.

Отавя се втаса около 45 мин. След тава тестото се разделя на 3 равни топки, като всяка топка се разточва на 3 колела, всяко се маже с олио по-желание свинска мазнина или маргарин, краве масло. Всяко колело се реди едно върху друго и се придърпват краищата.

Взема се ножът и се реже първо на кръст после на диагонал, така че да се получат равни триъгълници. Всеки триъгълник откъм широката час се навива като леко се дърпа и усуква и връзва на възел.

Първото възелче се нарежда в центъра на тава - не много голяма леко намазнена, и останалите възелчета около центъра. Оставя се да втаса още 1 час. Най-накрая отделеният жълтък се разбърква с 1-2 с.л. вода и с четка внимателно се маже, поръсва със сусам или маково семе. Бабината пита се пече в зарята фурна предварително на 200 градуса, като първите 5-10 мин. се намаля на 150 градуса.

Питата се пече в зависимост от фурната - около 15 максимум 20-минути. На тази питка ме научи една добра жена, която ми беше като майка. Затова и я наричам Бабина Янкина погача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
55
46
34
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

62437
62437
1-2 с.л вада? това вода ли е :)
31.01.2014 13:13
КАТЯ
КАТЯ
ЗДРАВЕЙТЕ... ИСКАМ ДА ДОПЪЛНЯ ОЩЕ НЕЩО ЗА РЕЦЕПТАТА. ТЪЙ КАТО С ВРЕМЕТО КОГАТО БАБА ЯНКА МЕ УЧИ НА ТАЗИ ПОГАЧА АЗ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ Я УСЪВЪРШЕНСТВАХ. МОЖЕ ДА СЕ НАТРОШИ СИРЕНЕ МЕЖДУ КОЛЕЛАТА ИЛИ ЛЕКО МАЛКО КАШКАВАЛ, КАКТО ДА СЕ УДВОИ ДОЗАТА 2КГ. БРАШНО И АКО Е ТИП400 ОЩЕ ПО-ДОБРЕ.БАБА ЯНКА Я НАРИЧАШЕ КОЗУНАЧЕНА ПИТКА.КОГАТО Е С ПО ГОЛЯМА ДОЗА ПРИ ПЕЧЕНЕТО КОГОТО ВИЖДАТЕ ЧЕ КОРИЧКАТА СЕ ЗАПИЧА КОЕТО ОЩЕ МЕ НАУЧИ ЗА ДА НЕ ИЗГОРИТЕ ОТГОРЕ А ВЪТРЕ ИМАТЕ ПРИТЕСНЕНИЯ ЧЕ, ОЩЕ Е СУРОВА СЕ НАМОКРЯ ЕДИН ВЕСТНИК И СЕ ПОКРИВА ВЪВ ФУРНАТА ДОКАТО СЕ ПЕЧЕ ЗА ДА НЕ ИЗГОРИ ПРЕКАЛЕНО КОРИЧКАТА.И ЗА ДА НЕ ЧАКАТЕ ДОСАДНОТО ВРЕМЕ ЗА ВТАСВАНЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕСКОЧИТЕ ПЪРВОТО ВТАСВАНЕ НАПРАВО КЪМ СВИВАНЕТО НА ВЪЗЕЛЧЕТАТА МЪЖЪТ МИ Я ОБОЖАВА С ЕДИН КОМПОТ ОТ КАЙСИЙ
27.01.2013 22:28
даниела
даниела
к.л означава кафяна лъжичка
питката изглежда много апетитно
браво:)
28.12.2012 17:49
1
Петя
Петя
Какво означава к.л? Какъв вид лъжица е това? Питката изглежда страхотно, бих желала да я пробвам.
28.12.2012 15:47