Начин на приготвяне
Почистваме бутчетата от тлъстини. Поставяме ги в студения домашен пилешки бульон. Термичната им обработка трае до непълното им сваряване. В подходяща касерола задушаваме ситно нарязания шалот в растителната мазнина.
Към него прибавяме ориза и след като зърната станат прозрачни сипваме 1 к.ч. от бульона.
Следват зеленчуците, куркумата, шафрана, черния пипер, посоляваме и добавяме още 2 к.ч. бульон.
Отстраняваме от котлона. Приготвяме йенска тавичка, в която поставяме бутчетата и задушените с ориза зеленчуци.
Покриваме всяка бутче с опаковка от маслото (от 250 г) и запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане на ароматното ястие махаме фолиото, добавяме малко масло и покриваме с памучна кърпа.
Гарнираме със салата според сезона и домашно изпечен хляб с маслини.
* Не изхвърляйте опаковките от маслото, сгънете и приберете в торбичка във фризера. Винаги използвам тях вместо фолио за запичане на пилешко месо. Всяко бутче, обгърнато с намазнената опаковка, поема аромата на маслото и вкусът е неустоим.
* Наесен си приготвям зеленчукови комплекти за това ястие. Нарязвам чушка и морков, прибавям царевица и грах. Така винаги имам подръка замразени зеленчуци за това ястие.