Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ориз със зеленчуци, куркума и пилешко месо

Ориз със зеленчуци, куркума и пилешко месо

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Ориз със зеленчуци, куркума и пилешко месо3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Сочно пиле с неустоим аромат на масло - приготвихме го специално за вас"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 2 бр.
  • ориз - 1 к.ч.
  • пилешки бульон - 800 мл
  • лук - 4 бр. шалот
  • мазнина - 3 с.л. растителна
  • масло - 1 - 2 с.л.
  • зеленчуков комплект от
  • царевица - 30 г
  • грах - 30 г
  • чушки - 30 г нарязана (червена)
  • моркови - 30 г
  • куркума - 1/3 к.л.
  • шафран - щипка
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме бутчетата от тлъстини. Поставяме ги в студения домашен пилешки бульон. Термичната им обработка трае до непълното им сваряване. В подходяща касерола задушаваме ситно нарязания шалот в растителната мазнина.

Към него прибавяме ориза и след като зърната станат прозрачни сипваме 1 к.ч. от бульона.

Следват зеленчуците, куркумата, шафрана, черния пипер, посоляваме и добавяме още 2 к.ч. бульон.

Отстраняваме от котлона. Приготвяме йенска тавичка, в която поставяме бутчетата и задушените с ориза зеленчуци.

Покриваме всяка бутче с опаковка от маслото (от 250 г) и запичаме в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане на ароматното ястие махаме фолиото, добавяме малко масло и покриваме с памучна кърпа.

Гарнираме със салата според сезона и домашно изпечен хляб с маслини.

* Не изхвърляйте опаковките от маслото, сгънете и приберете в торбичка във фризера. Винаги използвам тях вместо фолио за запичане на пилешко месо. Всяко бутче, обгърнато с намазнената опаковка, поема аромата на маслото и вкусът е неустоим.

* Наесен си приготвям зеленчукови комплекти за това ястие. Нарязвам чушка и морков, прибавям царевица и грах. Така винаги имам подръка замразени зеленчуци за това ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: