Начин на приготвяне
Ореховите ядки накисваме от вечерта и сменяме 2-3 пъти водата им. Хлябът също накисваме във вода.
Тиквичката измиваме добре и я разполовяваме. Бланшираме в подсолена кипяща вода за 5 минути. Изваждаме и я шокираме в лед.
В блендер поставяме ореховите ядки, ригана, чесъна, зехтина и изкиснатия хляб. Смиламе, като не правим разядката на пюре.
Ако преценим, че е рядка, сгъстяваме с галета. Изсипваме сместа в купа. Нарязваме тиквичката на ситни кубчета и я добавяме към останалите продукти.
Овкусяваме със сол /тиквичката е подсолена от бланширането/ и разбъркваме внимателно. Поднасяме скордалята върху филия домашно изпечен хляб.
Тази разядка е подходяща към печена или пържена риба, чипс от зеленчуци, гриловани тиквички или греховно намазана върху филия хляб.