Начин на приготвяне
За вкусната яхния първо подготвям зеленчуците. 1/3 от лука, морковите и чушката нарязвам на ситни зарчета.
Останалата част от зеленчуците нарязвам на по-едри парченца, за да е колоритно в чинията. Доматите настъргвам на ренде, ако не са стерилизирани.
Скилидките чесън обелвам и цепвам на кръст от единия край.
Месото нарязвам на парчета и задушавам заедно с лука в мазнината и малко от бульона.
Когато лукът омекне, задушаваме чушката, морковите, като към тях добавяме скилидките чесън и червения пипер.
Доматеното пюре и доматите прибавяме, след като зеленчуците са се задушили.
Отстраняваме чесъна, ястието е поело от аромата му и доливаме яхнията с горещия телешки бульон.
Съдът се похлупва и месото се вари до полуомекване, след което се прибавя грахът, посоляваме /ако е необходимо доливаме още бульон/.
Топлинната обработка на ястието продължава на тих огън. Когато месото омекне напълно, прибавяме брашното, размито с малко студена вода или бульон и при продължително бъркане оставяме на котлона още 5 минути.
Накрая прибавяме маслото и ситно нарязания магданоз.