Ориз с тиквички и гъби

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Ориз с тиквички и гъби
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Лесен вегетариански ориз с гъби и тиквички - поднесете като основно ястие или като гарнитура към месцето"

Необходими Продукти

  • лук - 1/2 глава
  • пиперка - 1 бр.
  • тиквички - 2
  • ориз - 350 - 400 г
  • печурки - около 10 гъби
  • доматено пюре - 250 мл *
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно. Тиквичките се обелват и заедно с гъбите се нарязват на не много малки хапки (до края се смаляват много - особено гъбите). Пиперката се нарязва на кубчета. Оризът се измива.

В тава се сгорещява олио, в което се запържват лукът, пиперката и гъбите. След това се слага капак и се оставят на по-слаб огън, докато поомекнат гъбите, но от време на време се разбъркват, за да не залепнат.

Когато са омекнали, се добавят тиквичките. Оставят се, докато и те поомекнат и след това се слага оризът. Наливат се около 6 чаши вода (литър и половина) и се усилва, докато заври водата, след което пак се намаля само да къкри.

Когато оризът е поел повечето от водата, се слага доматеното пюре и сол на вкус. Оставя се да къкри още до готовност.

Ако остане малко по-воден оризът, до следващия ден или по-късно се сгъстява още.

* Използвах доматено пюре на philicon в кутийка /като кутия от натурален сок с капачка, но малка. Нещо средно е между пюре и сок/

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка: