Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно. Тиквичките се обелват и заедно с гъбите се нарязват на не много малки хапки (до края се смаляват много - особено гъбите). Пиперката се нарязва на кубчета. Оризът се измива.
В тава се сгорещява олио, в което се запържват лукът, пиперката и гъбите. След това се слага капак и се оставят на по-слаб огън, докато поомекнат гъбите, но от време на време се разбъркват, за да не залепнат.
Когато са омекнали, се добавят тиквичките. Оставят се, докато и те поомекнат и след това се слага оризът. Наливат се около 6 чаши вода (литър и половина) и се усилва, докато заври водата, след което пак се намаля само да къкри.
Когато оризът е поел повечето от водата, се слага доматеното пюре и сол на вкус. Оставя се да къкри още до готовност.
Ако остане малко по-воден оризът, до следващия ден или по-късно се сгъстява още.
* Използвах доматено пюре на philicon в кутийка /като кутия от натурален сок с капачка, но малка. Нещо средно е между пюре и сок/