Начин на приготвяне
Измийте хубаво динята под течаща вода. Отрежете с помощта на остър нож капаче в горния ѝ край и го запазете за по-късно. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на динята, отстранете семките и я прехвърлете в малка тенджера.
В отделен съд смесете бялото вино, пчелния мед, лимоновия сок, ванилията на прах и разбърквайте, докато медът (или кафявата захар) се разтвори напълно. Смесете с динята и пасирайте сместа.
Пасираната смес върнете в издълбаната кора от динята, сложете и капачето и прехвърлете в купа с подходящ размер цялата диня, за да може да стои стабилно във фризера.
Отгоре покрийте със стреч фолио и приберете във фризера. Периодично през 30 минути леко разбърквайте сместа, докато стане на фини кристалчета.
Поднесете сорбето както си е в динята, гарнирано с листенца прясна свежа мента.
Тъй като и динената кора е замръзнала, сорбето остава студено много по-дълго време, затова е много подходящо за консумация на плажа или на пикник.
Диненото сорбе с бяло вино е готово.
Виж също за какво е полезна кората на динята и как да избереш най-вкусната диня.