Начин на приготвяне
За пълнежа подваряваме за 3 минути наденичките в кипяща вода и оставяме да се охлаждат. В дълбока купа пресявам брашното, към което съм добавила солта. Маята разтварям в хладкото прясно мляко със захарта.
В брашното правя кладенче, в което изсипвам млякото с активиралата се мая. Омесвам, докато тестото се оформи. Прехвърлям го върху плота, поръсен с брашно и доомесвам още 10 минути, то трябва да стане еластично. Оформям го на топка и я поставяме в купа намазена с олио.
Оставяме го на топло докато удвои обема си, за около 35-40 минути. Премесваме тестото още един път, фолираме го и го поставяме във фризера за 30 минути.
Поставяме маслото между два слоя от стреч фолиото и изтъняваме с помощта на точилка. Прибираме го в хладилникa, като температурата трябва да е 18 градуса. При разточването маслото трябва да е със еднаква температура с тази на тестото. Посъветваха ме преди да започна да разточвам тестото, върху плотът да поставя съд с лед, за да охладя температурата на плота. Ако разполагате с мраморен плот ще е най-добре.
Върху набрашнения плот поставяме охладеното тесто, чиито краища разточваме с точилката. Оформяме го на кръст, като движенията на точилката са напред и назад. В средата поставяме маслото. Към него загъваме краищата от тестото. Разточваме го на правоъгълник, като работим внимателно с тестото и не упражняваме натиск върху него. Дължината на правоъгълника е по-голяма от ширината.
Работи се бързо с многолистното тесто, защото маслото се отпуска и от топлината на ръцете и от лятната температура, по възможност плотът трябва да е хладен.
Оформеният правоъгълник се сгъва на три като писмо. Увивам в стреч фолио и се охлажда във фризера за 15 минути. Изваждаме го, разточваме на правоъгълник и пак сгъваме, като следим краищата на плика да са към нас. Работим пак върху набрашнен плот, като при всяко прибиране, почистваме излишното брашно от тестото.
Процедурата по разточване, сгъване и охлаждане се повтаря още два пъти. Внимава се преди всяко разточване пликът да се постави така, че сгънатите краища да се виждат. След последното сгъване тестото се охлажда за минимум 30 минути.
Кифличките се оформят, като тесто се поставя върху леко набрашнен работен плот, отново с краищата към нас. Разточваме на правоъгълник с дебелина около 5 мм. От правоъгълника изрязваме триъгълници -20/10, /с помощта на шаблон от картон, за да станат еднакви/. Във всеки триъгълник поставям наденичка, по лъжица от кетчупа, подреждаме но няколко зрънца каперси и поръсваме с кашкавал.
Навивам на руло до острия му край. Краищата му сгъвам леко навътре. Подреждам в тава, постлана с хартия за печене и покривам леко със стреч фолио, да втасат за около 40 минути.
Междувременно фурната се нагрява на 180°C. Разбивам жълтъка и прясното мляко и с помощта на четка намазвам кифличките. Поръсвам отгоре със сусам.
Пека в предварително загрятата фурна за 25 минути или докато бухнат и придобият златист цвят.
Сервирам топли. По желание гарнирайте с горчица/ моите кифлички са детска закуска, затова за тях го пропуснах/. Наистина е удоволствие да се работи с многолистното тестото, защото е по-вкусно, а рецептите с него предизвикателство.
Коментари