Начин на приготвяне
Обелете яйцата и извадете жълтъците им цели. Нарежете на ситно белтъците. Намачкайте жълтъците през цедка и ги сипете в купа.
Добавете горчицата, оцета, пипера и лимоновия сок.
Сипете олиото на тънка струйка и при непрекъснато бъркане до получаване на кремообразна консистенция на соса. Овкусете със сол и пипер.
Измийте домата и го разполовете. Използвайте само месестата част (без сока и семките), която се нарязва на ситни кубченца. Нарежете лука на кръгчета.
Добавете лука, домата и нарязания белтък към соса. Сосът е подходящ за салати с картофи, сурови зеленчуци, листни салати и студено печено месо.
Коментари
В емблематичната готварска книга на Жанет Матио „Аз знам да готвя”, преиздавана неизменно от 1932 насам, фигурира не домат, а корнишони – кисели или пресни. Така е и във другите ‘по-сериозни’ литературни източници. Това, разбира се, не пречи да проявите творчество и да попромените нещо. Но е добре промяната да се отбележи в текста.
Винаги следя с удоволствие рецептите Ви!