Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Картофите се почистват и обелват. Нарязват се на кръгчета около 3 мм.
Голяма тенджера се поставя на котлон с вода и се добавя настърганата кора лимон, мащерката, индийското орехче, бульона, черен пипер, сол.
Щом заври водата, се добавят картофите, нарязани на шайби, разбъркват се и се оставят след завирането на водата точно за 8 мин. Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят в намаслената с масло форма за печене. Подреждат се.
Заливат се със сметаната. Покриват се с алуминиево фолио и първоначално се пече на 180 градуса за 30 мин, отстранява се фолиото и се пече още за около 30 мин до хубаво зачервяване.
Лимоновият гратен с картофи е много вкусен.
Източник: GoodFood
Забележка: Освен настърганата кора лимон добавих и нарязана такава на много ситни кубченца, почти пасирани с нож за още по-силен аромат.
Изключителен огретен, силно ароматен, едновременно и деликатен. Сочен, с прекрасен вкус на запечен картоф и сметана.