Начин на приготвяне
Пресяваме 2 ч.ч. брашно и в него правим дупка по средата. Слагаме 1 яйце, 1 щипка сол. Вадим яйцето, маята и айряна на стайна температура.
В айрана слагаме маята и захарта с 2-3 с.л. от брашното и разбъркваме докато се разтвори добре маята и се смеси всичко. Добавяме сместа при брашното. Замесваме меко тесто.
Прехвърляме го после върху посипана брашно маса и го месим докато стане напълно готово тестото - меко и пухкаво.
Покриваме тестото с кърпа да втаса за 35-40 минути докато се надигне. Втасалото тесто го делим на 8 части. Оформяме частите на кръгли топки. Посипваме с брашно на масата и точим малки окръжности.
Режем сиренето на малки кубчета, салама също. Мажем с домашна апетитка върху кръга и слагаме от сиренето и салама по средата.
Накрая поръсваме с ронена суха чубрица. Завиваме краищата и обръщаме. С ръце бързо оформяме на топки.
При необходимост, ако лепне тестото, си набрашняваме ръцете, докато ги оформяме. Готовите топки ги режем с остър нож на две места по средата, на равно разстояние една от друга.
Нареждаме всички пълнени хлебчета в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга, защото при печенето се надигат и бухват на страни. Мажем ги с жълтък с четка. Поръсваме със сусам.
Печем на 200 градуса. Като се изпекат приличат на пълни кошници и са изключително вкусни и меки.
Закуските със сирене и колбас са готови.