Начин на приготвяне
Купете си замразен и почистен октопод. Нарежете го и сварете във вода, в която добавете дафинов лист и винен оцет.
Внимавайте да не го преварите. Най-добре е да проверите с клечка за зъби колко е сварен, ако пробива, е готов, ако не може да пробие октопода, още не е сварен. След това го измийте в хладка вода.
В загрят зехтин в голям тиган запържете парчетата октопод от двете страни, преди края налейте бялото вино. Когато виното се изпари, може да сервирате октопода. Гарнитурата е по желание една от двете предложени.
Сос:
Запържете на ситно нарязания червен лук в загрят зехтин, след което прибавете чушката, нарязана на кубчета и тиквичката.
Запържете за кратко и подправете зеленчуковия сос на вкус със сол, пипер, босилек и чесън. Долейте и доматите от консерва. Сварете всичко заедно и сервирайте с октопода.
Октоподът на грил със зеленчуков сос са готови!