Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържоли»Запечена свинска пържола с лимонов дресинг

Запечена свинска пържола с лимонов дресинг

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Запечена свинска пържола с лимонов дресинг
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Пържола с приятен лимонов дресинг - храна за душата, която да споделите в компанията на любимите хора"

Необходими Продукти

  • свински филета - 5 бр. от бут
  • лимони - 1 бр.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • За дресинга
  • лимони - 1 бр.
  • горчица - 1 к.л. дижонска
  • зехтин - 5 с.л. студено пресован
  • мед - 1 к.л.
  • куркума - 1/3 к.л.
  • сол
  • За салатата
  • салата айсберг - 1 бр.
  • краставици - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • магданоз
  • семена - 1/2 шепа микс
  • чери домати - 5 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Купувайки месото от специализиран магазин, помолвам месаря да ми отреже 5 свински филета, с дебелина 1 см.

Почиствам от ципи, ако има такива. Не ги изтънявам, защото той ги е нарязал с точната дебелина. Поръсвам ги с черен пипер, лимонова кора, зехтина и сока от лимона.

Когато месото се пече на скара или грил тиган, посоляването е в края на термичната обработка. По време на запичането тя отнема соковете, изсушава и месото се свива /запомнила съм този съвет от шеф Гордън Рамзи/.

Поставям филетата в хладилник за едно денонощие. Изпичам ги на грил, като внимавам месото да остане сочно, а не препечено. Посолявам ги и ги оставям да отпочинат 30 минути.

През това време приготвям салатата и дресинга. Изцеждам лимона и към сока му прибавям горчицата, куркумата, меда, сол и накрая зехтина. Разбърквам добре, до получаването на хомогенна консистенция. Понякога приготвям по-вече, прибирам в бурканче в хладилник и винаги разполагам с бърза салатена заливка.

За салатата накъсвам листата на айсберга, нарязвам краставицата, чушката на кръгчета а доматите, на четвъртинки и поръсвам със семената. Пристъпвам към сглобяването. В чинията разпределям от салатата. Всяка пържола нарязвам на резени.

Сервирам ги върху повърхността на острието на ножа и заливам с ароматния дрейсинг преди поднасяне.

Този похват на поднасяне е чудесна и оригинална хрумка, защото месото не кисне в салатата, чийто дресинг овкусява пък и нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: