Начин на приготвяне
Купувайки месото от специализиран магазин, помолвам месаря да ми отреже 5 свински филета, с дебелина 1 см.
Почиствам от ципи, ако има такива. Не ги изтънявам, защото той ги е нарязал с точната дебелина. Поръсвам ги с черен пипер, лимонова кора, зехтина и сока от лимона.
Когато месото се пече на скара или грил тиган, посоляването е в края на термичната обработка. По време на запичането тя отнема соковете, изсушава и месото се свива /запомнила съм този съвет от шеф Гордън Рамзи/.
Поставям филетата в хладилник за едно денонощие. Изпичам ги на грил, като внимавам месото да остане сочно, а не препечено. Посолявам ги и ги оставям да отпочинат 30 минути.
През това време приготвям салатата и дресинга. Изцеждам лимона и към сока му прибавям горчицата, куркумата, меда, сол и накрая зехтина. Разбърквам добре, до получаването на хомогенна консистенция. Понякога приготвям по-вече, прибирам в бурканче в хладилник и винаги разполагам с бърза салатена заливка.
За салатата накъсвам листата на айсберга, нарязвам краставицата, чушката на кръгчета а доматите, на четвъртинки и поръсвам със семената. Пристъпвам към сглобяването. В чинията разпределям от салатата. Всяка пържола нарязвам на резени.
Сервирам ги върху повърхността на острието на ножа и заливам с ароматния дрейсинг преди поднасяне.
Този похват на поднасяне е чудесна и оригинална хрумка, защото месото не кисне в салатата, чийто дресинг овкусява пък и нея.