Начин на приготвяне
В тиган се загрява 2 с.л. зехтин и маслото. В него се запържват скаридите и мидите за няколко минути. Отстраняват се от огъня.
Бульонът се поставя на котлона леко да къкри.
В останалата мазнина се се задушават чесънът и лукът за 5-6 минути. Прибавя се оризът, бърка се 1 минута, прибавя се виното и се вари, докато течността се абсорбира.
Добавя се бульонът черпак по черпак, като се бърка непрекъснато и се изчаква всеки път напълно да се поеме от ориза. Когато оризът е почти готов, прибавете мидите и скаридите и оставете за 5 минути, да се досготвят.
Готовият ориз се подправя с лимоновия сок, сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз и веднага се сервира.
Преди сервиране в ризотото се прибавя 1/2 ч.ч. настърган пармезан (или кашкавал) и във всяка порция се слага по една цяла кралска скарида и стрък магданоз.
И да не забравите да изстудите бялото вино за да си кажем наздраве!
Оризът със скариди и миди е много вкусен.