Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня със спанак и кайма

Лазаня със спанак и кайма

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Лазаня със спанак и кайма
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
16/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Този перфекционизъм от кори за лазаня, сос Бешамел, кайма и спанак е достоен за награда Бон Апети на всички с тази лазаня с кайма и спанак"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня
  • кашкавал - 300 г настърган
  • За плънката
  • олио - 5 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • кайма - 400 г
  • спанак - 250 г може и замразен
  • доматена паста - 3 с.л.
  • домати - 2/3 ч.ч. пасирани
  • сол
  • риган - 1 с.л. сух
  • босилек - 1 с.л. сух
  • черен пипер
  • За сос бешамел
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 3 с.л.
  • прясно мляко - 750 мл
  • сол
  • индийско орехче - 2 шипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвят двата вида сос за лазаня.

За соса с кайма и спанак, първо, в тиган със загрято олио се задушават нарязаните на дребно лук и морков. След като омекнат, се прибавят нарязаните на ситно скилидки чесън, а малко след това и каймата.

Бърка се, докато каймата стане на трохи, прибавя се измитият и нарязан спанак.

Готви се, докато спанакът се попари и свие, след което се добавят доматеното пюре, разтворено в малко вода и пасираните домати (може и консервиране).

Сосът се овкусява със сол, сух риган, сух босилек и смлян черен пипер.

Когато заври и леко се сгъсти, се дръпва от котлона и на негово място се слага тенджерка с краве масло в нея.

Към загрятото масло се добавят три супени лъжици брашно. Готви се на по-слаба температура на котлона за да не загори брашното.

Когато стане леко златисто на струйка и при непрекъснато бъркане се налива прясното мляко. Сосът се вари, докато се сгъсти, като периодично се разбърква. Накрая се овкусява със сол и индийско орехче на прах.

В тавичка се нареждат ред кори за лазаня. Поливат се със сос Бешамел, следва сосът с кайма и спанак и накрая се поръсва от настъргания кашкавал.

Така се редуват слоеве до изчерпване на продуктите за лазанята с кайма.

Накрая лазаня със спанак и кайма се завършва със сос Бешамел и настърган кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: