Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Ретро баклава с плънка

Ретро баклава с плънка

01/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"Още една ретро рецепта, която винаги ще ни бъде любима, защото е толкова вкусна и сочна, че няма как да забравим вкуса й"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • плънка
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 3 - 4 ч.ч.
  • ванилия
  • канела - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • орехи - 1 шепа
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • брашно - 3/4 ч.ч.
  • портокалови кори - 1 с.л.
  • сироп
  • захар - 2 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 3 и 1/2 ч.ч.
  • лимонов сок
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се сиропът - вода и захар се вари за 5 минути, снема се от котлона, добавяме лимонов сок и оставяме да се охлади.

В купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Прибавя се олио, канела, ванилия, брашно с бакпулвер и се разбърква добре. Накрая сипваме в кексовата смес нарязани орехи и настъргани кори от портокал.

Корите се разделят на три части по равно. Нареждат се първата част от корите, като между тях се маже с разтопено масло.

Отгоре сипваме част от плънката, нареждат се втората част кори, отново плънка и завършваме с последните корите.

Баклавата се нарязва на парчета, поливаме отгоре с останалото разтопено масло. Печем в загрята фурна 180-200 градуса за 25-30 минути.

Изважда се, заливаме със студен сироп и оставяме за 1 нощ да попие. Да си оближеш пръстите, вкусно и ароматно.

Ретро баклавата с плънка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ани Илиян
Ани Илиян
Страхотна, просто уникална!!! Семейството и приятелите ми много я харесаха. Правя я за четвърти път от Коледа насам.
19.01.2018 22:15
Дияна Стоянова
Дияна Стоянова
От 2 дози едвам успях да спася 6-7 парчета за празничната трапеза. Получи се невероятна! Благодаря за чудесната рецепта!
24.12.2017 10:10