Начин на приготвяне
Картофите и тиквичките се обелват и нарязват на кръгчета. Лукът се нарязва на ситно. Доматите също на кръгчета.
В намазнена тава се нареждат зеленчуците, като между всеки два реда се слага сол. Започва се с половината от картофите и освен сол, се слага риган.
Отгоре половината от тиквичките, след това доматите. Поръсва се с лука. Следват отново тиквички и пак риган освен солта и отгоре останалата част от картофите.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 180-200 градуса. Когато зеленчуците омекнат, се прави заливката.
В сгорещено олио се слага брашното и се разбърква бързо докато се разтвори. Малко по малко и при продължително бъркане се налива млякото докато се сгъсти сосът.
Накрая му се добавя сол и се разбърква. С него се залива мусаката и се връща отново във фурната да се допече.
Бележка: Може между редовете да се ръсва и по малко олио, защото иначе остава по-сухо.
Веган мусаката с тиквички е готова.