Начин на приготвяне
В тенджера задушете ситно нарязания лук с малко вода до омекване, добавете нарязаните на малки кубчета тиквички, оставете ястието да се задушава за около 5 минути като периодично разбърквате.
Прибавете доматите, ориза и разбъркайте. Оставете така, докато ориза поеме течността и добавете червения пипер, разбъркайте за кратко.
Прехвърлете ястието в подходяща тава и залейте с 3 ч.ч. гореща вода, прибавете подправките и посолете.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна да се пече.
Приготвите си заливката като смесите разбитите яйца с киселото мляко и (препоръчвам) препечено брашно, разбъркайте до еднородна смес.
Когато оризът е полуготов, разпределете равномерно заливката и печете само на горен реотан до желания от вас загар на заливката на мусаката.
Мусаката от тиквички с ориз е готова.