Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват, подсушават и нарязват на малки кубчета.
Бялата част на лука се нарязва на шайби. На филийки се нарязва и чесънът.
В дълбок тиган се сгорещява зехтин, прибавят се тиквичките и лукът и се задушават, докато останат на мазнина.
Добавя се оризът, предварително измит и отцеден. Запържва се до стъкловидност. Посолява се със сол, черен пипер, наситнен копър.
Сместа се прехвърля в намаслена със зехтин тавичка, разпределя се, налива се водата.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато се поеме водата.
Яйцата за заливката за мусака се разбиват в купа с вилица, добавя се брашното, солта.
Разбива се, след което се прибавя киселото мляко и сместа се разбива до хомогенност. Излива се равномерно върху зеленчуковата мусака и тавичката се връща, за да се запече на горен реотан до зачервяване.
Мусаката от тиквички е готова, поднася се с таратор, допълнително кисело мляко, по избор.
Ако обичаш мусака, опитай непременно и другите ни предложения за гръцка мусака, класическата мусака с картофи или тази турска мусака.