Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Обикновен кекс с масло

Обикновен кекс с масло

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Обикновен кекс с масло
Снимка: Diddy Portarska
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10-12 парчета

Необходими Продукти

  • масло - 200 г
  • пудра захар - 200 г
  • яйца - 6 броя
  • брашно - 250 г
  • ром - 1 с.л.
  • ванилия - 2 прахче
  • бакпулвер - 1 ч.л. (не е задължителен)
  • сол - 2 щипки
  • какао - 2 с.л. с връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте мекото масло с пудрата захар до получаване на гладък крем. Добавете жълтъците един по един и разбивайте с миксера след всяко.

Прибавете пресятото брашно постепенно, след което рома, ванилията, бакпулвера. Разбийте белтъците със солта на сняг и внимателно, разбърквайки с дървена лъжица, ги добавете към сместа с жълтъците.

Отделете 1/3 от кексовата смес и я объркайте с какаото. В намаслена и набрашнена кексова форма сипете по-голямата част от бялата смес, отгоре разпределете кафявата и завършете с бялата.

Сложете обикновения кекс с масло да се пече в предварително загряна на 170-180 градуса фурна за около 45 минути. Проверете готовността към края с клечка за зъби. Ако го препечете, ще стане прекалено сух.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
52
42
30
23
10
Дай твоята оценка: