Начин на приготвяне
Първата стъпка от рецептата за пухкав кекс е подготовката на течната смес.
Разбивате много добре захарта с яйцата с миксер или тел за разбиване, след това добавяте прясното мляко и отново разбърквате.
Добавяте олиото/зехтина и ванилията и отново разбърквате.
Пресявате брашното заедно с бакпулвера и малко по малко, при непрекъснато разбиване го добавяте към течната смес и разбивате до получаване на гладка смес.
Намазвате формата за кекс с олио и изсипвате сместа, като оставате 1 чаена чаша от нея, в която добавяте какаото, за да я оцветите (по желание).
Изсипете какаовата смес равномерно върху ваниловата.
Печете мраморния кекс в предварително загрята на 180°C фурна за около 30, 40 минути, като проверявате дали е изпечен, като го боцнете с клечка за зъби - ако излезе суха, кексът е готов.
След като изстине, поръсвате пухкавия обикновен кекс с пудра захар.