Начин на приготвяне
Разбийте мекото масло с пудрата захар до получаване на гладък крем. Добавете жълтъците един по един и разбивайте с миксера след всяко.
Прибавете пресятото брашно постепенно, след което рома, ванилията, бакпулвера. Разбийте белтъците със солта на сняг и внимателно, разбърквайки с дървена лъжица, ги добавете към сместа с жълтъците.
Отделете 1/3 от кексовата смес и я объркайте с какаото. В намаслена и набрашнена кексова форма сипете по-голямата част от бялата смес, отгоре разпределете кафявата и завършете с бялата.
Сложете обикновения кекс с масло да се пече в предварително загряна на 170-180 градуса фурна за около 45 минути. Проверете готовността към края с клечка за зъби. Ако го препечете, ще стане прекалено сух.