Начин на приготвяне
Патпаджаните и доматите се измиват и подсушават. Патладжаните се нарязват на филии и хубаво се посоляват. Поставят се в съд под наклон, за да се отцеди горчивината.
След това се измиват и подсушават. По желание може да се овалят в брашно и да се запържат в сгорещена мазнина, но може и да се приготвят направо сурови.
В намазнена подходяща правоъгълна тава започнете да редувате керемидообразно кръгове домати с филии патладжани. Върху всеки ред подреждайте кръгчета топено сирене, поръсвайте с малко подправки на вкус и струйка олио или зехтин.
Щом наредите ястието, залейте с разбитите яйца, брашното, содата, разредени с прясното мляко и овкусени с пресован чесън. Разклатете леко тавата и сложете ястието да се пече в загряна фурна на 200 градуса до готовност.
Накрая поръсете с настърган кашкавал и запечете още малко, за да се поразтопи. Поднесете парче от запеканката с патладжани и домати, поръсена с малко накълцан магданоз.
Коментари