Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка от патладжани и домати

Запеканка от патладжани и домати

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Запеканка от патладжани и домати1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Ароматна зеленчукова запеканка с патладжани и домати - така си представяме перфектното лятно ястие!"

Необходими Продукти

  • патладжани - около 2 - 3 броя
  • домати - около 1 кг
  • топено сирене - 200 г или обикновено краве
  • за заливката
  • яйца - 3 броя
  • прясно мляко - 1 и 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • сода - 1 щипка
  • чесън - 4 - 5 скилидки пресован
  • кашкавал - 150 г настърган
  • индийско орехче - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • риган - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патпаджаните и доматите се измиват и подсушават. Патладжаните се нарязват на филии и хубаво се посоляват. Поставят се в съд под наклон, за да се отцеди горчивината.

След това се измиват и подсушават. По желание може да се овалят в брашно и да се запържат в сгорещена мазнина, но може и да се приготвят направо сурови.

В намазнена подходяща правоъгълна тава започнете да редувате керемидообразно кръгове домати с филии патладжани. Върху всеки ред подреждайте кръгчета топено сирене, поръсвайте с малко подправки на вкус и струйка олио или зехтин.

Щом наредите ястието, залейте с разбитите яйца, брашното, содата, разредени с прясното мляко и овкусени с пресован чесън. Разклатете леко тавата и сложете ястието да се пече в загряна фурна на 200 градуса до готовност.

Накрая поръсете с настърган кашкавал и запечете още малко, за да се поразтопи. Поднесете парче от запеканката с патладжани и домати, поръсена с малко накълцан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
511
410
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Радка Гатова
Радка Гатова
Изглежда страхотно!
07.08.2013 17:19
Габриела
Габриела
Страхотна рецепта, много вкусно. Перфектна за тези, които не ядат месо ;-)
23.05.2013 15:42
1