Начин на приготвяне
Фурна: 180 градуса за 10 минути и 160 градуса за около 45-50 минути; Форма, леко намаслена и покрита с хартия за печене, с диаметър 24-26 см.
Брашното се пресява с бакпулвера и солта. В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото със захарта до побеляване. Добавят се ванилията и яйцето. Разбива се до еднородна смес.
Добавя се брашното на три пъти, като се редува с прясното мляко на два пъти, като се завършва с брашно. Разбива се на ниска скорос на миксера до пухкава и гладка смес. Тестото се изсипва във формата. Заглажда се.
Почистените череши се посипват с 1 ч. л. нишесте, разбъркват се и се подреждат на случаен принцип отгоре върху тестото, а между тях се поставят боровинки.
Пече се на 180 градуса за 10 минути, а след това на 160 градуса за около 45-50 мин.
Забележка: Разкошен бърз и непретенциозен пай. Поднася се на тортени парчета, поръсен с пудра захар по желание, леко топъл, с топка сметана или сладолед.
Сладкишът с череши и боровинки е страхотен.