Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Разбийте яйцата със захарта на пяна. Прибавете брашното, предварително пресято с бакпулвера, какаото и ванилията.
Сипете сместа в тавичка за торта, широка около 26 см, дъното на която се застила с хартия за печене. Слага се да се пече и фурната се включва на 180 градуса. Изпича се блатът за 15-тина минути, или с проба до суха клечка и се оставя да изстине.
Приготвяне на сиропа:
Водата се слага в тенджерка на огъня и завира със захарта, като се разбърква да се разтопи. Прибавя се една лъжица алкохол - коняк по желание или друга есенция. От сиропа се отделят 5 лъжици и в него се разтваря 1 кафена лъжичка желатин за малините.
Приготвяне на крема:
На огъня се слага 500 мл прясно мляко в тенджерка с незалепващо покритие да се сгорещи. В него се сипва смес от предварително разтворени 10 с.л. брашно, което е около 150 грама, заедно с 8 с.л. захар, което е 75 грама в 3 кафени чаши студено прясно мляко - това е останалото количество от млякото, от което преди това е отделено малко за глазурата. Кремът се бърка непрекъснато, докато се сгъсти.
Получава се много гъст крем, така, че се повдига с лопатката. Оставя се да изстине добре, иначе може после да се пресече. След като изстине, кремът се разбива с маслото и маргарина с пудрата захар. Бие се с миксер. Добавя се ванилия и на порции по малко се сипва от млечния крем. Бие се на ниска степен, докато сместа се уеднакви. От крема се отделя малко за украса, около 2 лъжици.
Приготвяне на глазурата:
Шоколадът се начупва в малък съд, постава се върху друг съд с вода, която се нагорещява и по този начин се разтопява на водна баня с малко прясно мляко, до гладкост. Преди да сложите млякото може да се отдели 1 лъжица и да се оформят шоколадови листенца, върху готварска хартия, които ще бъдат за украса.
Сглобяване на тортата:
Блатът се сиропира с още горещия сироп. Кремът се сипва върху блата и се оформя, като се изтегля от външния ръб към средата. Оформя се като купол и се заглажда с мокър нож. Кремът се залива отгоре с шоколадовата глазура.
Когато глазурата вече се е стегнала, отгоре може да се украси, като се шприцова на тънка струйка от отделения бял крем някаква шарка като дантелена мрежа. В средата на купола се подреждат малините, окъпани в сладкия желатинов сироп.