Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Разбиваме маслото със 150 г пудра захар, прибавяме брашното. Разбиваме 5 белтъка и 50 г пудра захар докато стане на сняг.
Към маслото, захарта и брашното прибавяме 1 лъжица орехи и 1 лъжица от снега. Така се редуват, докато се прибавят всички орехи и сняг.
Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Пече се в умерена фурна.
Приготвяне на крема:
Нишестето се разтваря в 100 мл студено мляко и се добавя при непрекъснато разбъркване към 600 мл врящо мляко, предварително подсладено. Прибавяме ванилиите.
Готовия блат срязваме на 2, едната част слагаме в правоъгълна тясна, но висока тава, изсипваме половината от крема, слагаме втората част от блата и заливаме с останалата част от крема.
Украса - по желание. Оставяме ореховата торта да стегне в хладилник за 1 час.
Нестандартната орехова торта е готова.