Празнична орехова торта

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"Невероятна орехова торта с много орехи за празник и делник! Не се приготвя никак трудно и е много ефектна"

Необходими Продукти

  • яйца - 8 броя
  • захар - 5 с.л.
  • галета - 5 с.л. /непълни/
  • брашно - 3 с.л. /непълни/
  • орехи - 400 г смляни
  • за Крема
  • прясно мляко - 700 мл.
  • захар - 8 с.л.
  • ванилия
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 1/2 пакетче (60 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване. Бавно, лъжица по лъжица, се прибавят галетата и брашното /като се редуват 1 л. галета, 1 л. брашно/, като за кейково тесто, но ако започне да става прекалено гъсто, се намалява едно от двете.

Прибават се и ситно смлените орехи. Формата /24-26 см/ с падащ борд, се намазва с масло. Блата се пече около 30-40 мин. на 160-170 градуса, като накрая повечето време се суши.

Студен се разрязва на две части и се овлажнява добре с ром/коняк. Пълни се с крем, който се приготвя по стандартния начин от посочените продукти за крема без маслото.

Сложете 500 мл мляко да се загрява със захарта. Отделно разбийте брашното с останалото мляко и при непрекъснато разбиване добавете към горещото мляко. Ароматизирайте с ванилия и бъркайте, докато се сгъсти.

След като кремът се охлади напълно, се смесва и разбива внимателно с предварително разбитото на пяна меко масло. Температурите на крема и маслото трябва да са еднакви.

Отгоре ореховата торта се намазва с останалия крем и може да се добават шоколадови стърготини. Държи се няколко часа в хладилник за да може добре да поеме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
514
410
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тонита
Тонита
Здравейте!

Има някои неточности, които е добре да се добавят към обяснението, тъй като специално на мен, за тези блатове,кремът дойде къс. Двойна доза от него ще напои тортата повече. Блатовете са доста плътни и го изискват, независимо от сиропирането с коняк.
Отделно ,половин пакетче масло - се разбира 60 гр, а не 120 от голям пакет масло.
И накрая нека се учочни, че бъркането на крема става на котлона, не е малка подробност. 2 суп лъжици брашно за 700 мл мляко, са малко.
28.12.2019 11:41
2
svetlana
svetlana
Спосибо за ответ
23.03.2017 12:11
1
1
svetlana
svetlana
Колко точно масло трябва за крема
16.03.2017 12:32
1
1
Покажи всички подкоментари
цеца
цеца
Харесва ми снимката.Блата се реже на две,а тук се виждат три или това не е същата торта?Но ще я направя защото е много лесна за приготвяне.
24.09.2013 18:17
10
....
....
Торатата се пригатвя поне за час,час и половина-два.Отнема доста време.
20.09.2013 00:08
4
5