Начин на приготвяне
За блата: Белтъците и жълтъците се разделят. Жълтиците с 2/3 от захарта се загряват и се разбиват до побеляване. Свалят се от огъня и към тях се добавя настърганата лимонена кора.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Прибавят се жълтъците, какаото, брашното и орехите. Всичко се обърква много добре и се изсипва върху хартия за печене в кръгла тавичка. Пече се в умерена фурна до суха клечка.
За крема: Маслото леко се разтапя и се прибавят захарта, орехите, млякото, ванилията и какаото. Всичко се обърква, докато побелее.
За сиропа: Захарта и водата се варят 5 мин., след което се прибавя и ромът.
Блатът се разрязва хоризонтално на 2 части, който се сиропират и между тях се слага крем. Отгоре и отстрани се намазва също с какаовия крем и се посипва със смлени орехи.
Добър апетит!