Начин на приготвяне
Измийте и обелете доматите. Нарежете ги на ситно или ги прекарайте през машинка. Аз ги нарязах на ситно и изсипах в тава за лютеница.
Изварявах ги на готварска печка, като запалих двата котлона на газ. Който няма двор и външни условия, спокойно може да я направи апетитката като мен.
Когато започне да извира, трябва постоянно бъркане, за да не ви загори. Овкусете със солта и захарта, като поври опитайте и ако е нужно, добавете още подправки.
По-късно сипете чорбаджийските чушки, белия и черен пипер, по желание добавете и чесън. Когато хубаво се сгъсти и при бъркане остава диря, добавете олиото.
След като я изключите, поръсете със ситно нарязан магданоз. Когато апетитката изстине, я напълнете в бурканчета и сварете за около 20 минути за консервиране.
Елховската апетитка с чорбаджийски чушки е готова.