Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Апетитки»Елховска апетитка с чорбаджийски чушки

Елховска апетитка с чорбаджийски чушки

Елховска апетитка с чорбаджийски чушки
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
14
"Апетитка от елховския край, която е толкова вкусна, че пръстите ще си оближете"

Необходими Продукти

  • домати - 15 кг
  • чорбаджийски чушки - 1 кг (може и друг вид не люти)
  • олио - 1/2 бутилка (може и по - малко) (около 350 мл)
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • бял пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • магданоз - 1 връзка
  • чесън - 2 скилидки (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и обелете доматите. Нарежете ги на ситно или ги прекарайте през машинка. Аз ги нарязах на ситно и изсипах в тава за лютеница.

Изварявах ги на готварска печка, като запалих двата котлона на газ. Който няма двор и външни условия, спокойно може да я направи апетитката като мен.

Когато започне да извира, трябва постоянно бъркане, за да не ви загори. Овкусете със солта и захарта, като поври опитайте и ако е нужно, добавете още подправки.

По-късно сипете чорбаджийските чушки, белия и черен пипер, по желание добавете и чесън. Когато хубаво се сгъсти и при бъркане остава диря, добавете олиото.

След като я изключите, поръсете със ситно нарязан магданоз. Когато апетитката изстине, я напълнете в бурканчета и сварете за около 20 минути за консервиране.

Елховската апетитка с чорбаджийски чушки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: