Начин на приготвяне
В съд слагаме хладката вода и маята. Оставяме да се активира 15 минути. В купа пресяваме брашното, добавяме захарта, солта, прясното мляко, 50 г маслото, жълтъците и активираната мая. С миксер разбъркваме, докато получим тесто.
Изсипваме тестото върху набрашнен плод и месим 10 минути. Слагаме тестото в прозрачно фолио и прибираме в хладилника за 2-2 часа 30 минути.
Върху прозрачно фолио слагаме 200 г масло и го покриваме с още. С помощта на точилка разточваме маслото, да стане на лист, и прибираме в хладилника.
След като минат 2-2:30 минути, върху набрашнен плод слагаме тестото и с нож разрязваме тестото по средата на четири, издърпваме краищата и с точилката оформяме правоъгълник. По средата слагаме маслото и загъваме като плик.
Започваме да разточваме тестото, като движенията са само напред назад. Отново сгъваме във формата на плик и прибираме във фризер за 15-20 минути.
Същата процедура с разточването и сгъването правим още 4 пъти, като след всяко разточване и сгъване трябва да престой по 15-20 мин. във фризер или 30 мин. в хладилник.
Сред последното сгъване на тестото оставяме в хладилника да престои нощ, а и на сутринта да приготвим бутерките. От тестото разточваме кора и с нож разрязваме триъгълници и оформяме бутерките.
Нареждаме в тава и оставяме да втасат 2:30 минути. След това ги намазваме с жълтъците и
печем на 160 градуса до готовност. Бутерките се сервират топли и за нула време се изяждат.
Точените бутерки са много вкусни.