Начин на приготвяне
Бисквитите се смилат и се смесват с млякото, маслото и лешниците. Изсипват се в тортена форма (диаметър 26 см.) и се притиска хубаво до оформяне на блат. Сметаната и прясното мляко се смесват и се разделят на 2 равни части.
Първата част се слага на котлона заедно с 4 с.л. от захарта. Слагат се и шоколадите към нея. Бърка се докато се разтопи шоколадът. Когато е готово махаме от котлона.
Слагаме 15 г от желатина в 50 мл вода да набъбне. После се стапя на водна баня и се прибавя към сместа с шоколада. Изсипваме сместа върху блата. Оставяме сместа в хладилник докато стегне (около 2 часа).
След като е стегнал достатъчно, приготвяме втория крем. Той е само млякото със сметаната + 4 с.л. захар. Слага се на котлона докато се стопи захарта.
По същия начин се прибавя желатинът. Изсипва се във формата. Оставя се отново за около 2 часа в хладилник да стегне и втория блат.
Когато стегне се прави глазурата - прясното мляко със захарта и какаото се слагат на котлона. Когато се стопи захарта се слага и маслото. Като стане готова се изсипва половината върху тортата.
В другата половина се пускат лешниците да се овалят в глазурата. Нареждат се върху лешниковата торта и се излива останалата глазура. Оставя се отново в хладилник да стегне и глазурата.
Тортата с лешници без печене е готова.