Начин на приготвяне
За блатовете разбийте яйцата с маслото и захарта до получаване на гладък и пухкав крем. Добавете при непрекъснато разбиване олиото, мекото масло, разтвореното в прясното мляко кафе.
Пресейте брашното, разбъркайте го със содата, бакпулвера, какаото, солта, ванилията и постепенно добавяйте сухата смес към течните съставки.
Бъркайте с лъжица или шпатула, докато всичко се хомогенизира. От тази смес изпечете 3 еднакви блата в по-голяма правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и леко намазнена.
Блатовете се пекат в загряна на 180 градуса фурна до суха клечка. Охлаждат се върху решетка и тогава се маха хартията.
За крема сварете пудинга според указанията на опаковката, като използвате предвиденото прясно мляко и захар. Отделно разбийте маслото с пудрата захар и ванилията на пухкав бял крем.
При непрекъснато разбиване добавяйте крема сиренето, като трябва да се получи гладък и стегнат крем. Заделете 1/3 от този крема за украса. Към останалата част се добавя лъжица по лъжица много добре изстиналият пудинг, като се бие с миксер.
Слепете блатовете с така приготвения крем, намажете цялата торта с него и със заделения маслен крем с помощта на пош или шприц шприцовайте малки розички по повърхността. Поръсете отгоре с пресято какао и сложете тортата за няколко часа на хладно.
Коментари
Блатовете се получиха много добре...
Обаче кой дявол ме накара да сложа две, три... е, пет... лъжици ром в крема - не знам...
Крема така и не се получи като хората... Стана някакъв крем, вкусен е... Ама утре ще видим...
200 г бисквити "Еверест" с шоколад
400-500 г безсолна извара /от опаковките като колбас/
3 бр. яйца + 100 г захар
ванилия и канела /по желание/
орехи едро счукани
сокът от 1 бр. лимон
100 г краве масло
плодов конфитюр от малини, ягоди, къпини или боровинки
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават на ситно и се омесват с предварително разтопеното кр. масло, прибавя се 1/2 от лимоновия сок, орехите, канела.
Сместа се разстила на дъното на тортена форма и се притиска плътно по дъното. Яйцата + захарта се разбиват на пухкава хомогенна смес, постепенно към тях се прибавя изварата, останалият 1/2 лимонов сок, ванилията. Всичко се разбива много добре и се излива върху блата. В предварително загрята ел. фурна на 200 гр. или микровълнова на максимална мощност се поставя сладкишът за 8-10 мин. Проверява се с клечка дали се е стегнала сместа. Изважда се, охлажда се. Преди сервиране се покрива по желание с конфитюра.
Чудесен десерт за кафе и чай!
Да Ви е сладко!