Начин на приготвяне
В купа за месене се слага маята и захарта. Разбъркват се и се заливат с прясното мляко и водата. Изчаква се 2-3 минути да се активира маята. После се добавят 1 в.ч. олио и сол.
Разбъркват се едно хубаво и се добавя брашното по малко и постепенно. Омесва се меко и незалепващо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 40 минути.
Отделно в малка купа се разтопява маслото и към него се добавя 1 ч.ч олио. Оставя се да се поохлади.
Втасалото тесто се разделя на две равни части.
Върху намазнена хартия за печене се слага едната част от тестото. Залива се с 2 с.л. разтопено масло, смесено с олио. После с ръце се разточва на средна правоъгълна кора. Намазва се обилно с маслената смес и кората се сгъва като пощенски плик.
Отделя се настрани. Взема се другата част от тестото и се повтаря същата процедура, но преди да се сгъне върху него се слага първото тесто и тогава се сгъва. Т.е. става тесто в тесто.
Двойният плик тесто се слага в подходяща средна тава и се притиска с ръце, за да се разположи по дъното на цялата тава. Отгоре с нож се правят диагонални разрези.
Отделно се смесват яйцата с киселото мляко и с тази смес се залива обилно тестото. Накрая се поръсва със сусам. Пече се в загрята фурна на 180 градуса.
Коментари