Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с марципан и шоколадова заливка

Шоколадова торта с марципан и шоколадова заливка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Шоколадова торта с марципан и шоколадова заливка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Дами и господа, представяме ви най-вкусната и ефектно изглеждаща шоколадова торта, която просто ни оставя без думи"

Необходими Продукти

  • бадемова паста - 225 г
  • захар - 100 г кристал
  • кафява захар - 100 г
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 225 мл хладко
  • брашно - 250 г бяло
  • какао - 60 г висок процент
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • шоколад - 100 г на капки (или нарязан на малки парченца)
  • лешници - 60 г леко натрошени и запечени
  • шамфъстък - 60 г леко запечен
  • масло - 250 г разтопено
  • ШОКОЛАДОВА ЗАЛИВКА
  • сметана - 200 мл висок процент
  • какао - 1 ч.л. висок процент
  • шоколад - 200 г
  • масло - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Дълбока кейкова форма ребрована много добре намаслена.

Леко счуканите ядки се запичат на сух тиган. Охлаждат се. Бадемовата паста се разбива в блендер до трохи.

Поставя се в купата на миксера или ръчен такъв и се добавят яйцата едно по едно, следват шоколадовите капки, млякото, какаото се разбърква с бялата захар и се добавя през цедка и кафявата захар на порции, брашното с бакпулвера и ядките.

Накрая се прибавя и разтопено на стайна температура масло. Разбива се на умерена скорост, само докато се приеме от сместа. Изсипва се във формата и се пече на 180 градуса за около 45 до 50 минути или до суха клечка. Оставя се във формата за около 15 минути и се обръща върху решетка. Охлажда се напълно.

Шоколадова заливка:

Сметаната, маслото и какаото се сгорещяват до точка на кипене. Заливат се шоколадовите парчета, оставя се за 1 минута и след това се разбърква до гладък и лъскав крем. Охлажда се на стайна температура.

Трябва да се сгъсти, за да може да се постави с пош и да се шприцоват на ленти отгоре върху тортата. Охлажда се на стайна температура. Разрязва се на тортени парчета леко по диагонал.

Шоколадовата торта с марципан и шоколадова заливка е много вкусна.

Източник: Bruno Albouze

Забележка: Бадемовата паста, това е бадемов марципан, който е мек и силно еластичен преди да се ползва. За по-голямо удобство го нарязах с ножица на малки парчета и смлях в блендер до трохи. Бадемова паста/марципан не е проблем да се намери в магазинната мрежа, продава се на калъпчета по 200 г.

Този сладкиш е между торта и кейк, не мога точно да го определя, но по-скоро е шоколадова торта. Разкошен вкус на марципан, много шоколад и хрупкави ядки. Много лесен за изпълнение. Единственото, което може да се замини при липса, е шамфъстъкът, със запечени орехови ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: