Начин на приготвяне
Яйцата със захарта се разбиват с миксера до побеляване, добавя се прясното мляко, олиото, след това пресятото брашно с какаото и бакпулвера.
Всичко се разбърква добре с миксера, след което се изсипва в намазнена квадратна тавичка, моята е 23х23 см (може и в кръгла тава с диаметър 26 см).
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност. Когато се изпече се набожда с клечка за зъби и още топъл се напоява с прясното мляко (студено). Оставя се в хладилника за известно време, да се охлади.
През това време се приготвя шоколадовата заливка. Прясното мляко се сипва в касерола със захарта и какаото. Бърка се непрекъснато, когато заври се добавя черният шоколад.
Бъркането продължава до хомогенизираме, след това се добавя нишестето, което е разтворено с прясно мляко на кашичка. Котлонът се намалява и бъркането продължава, докато сместа се сгъсти като крем.
Сладкарска сметана се разбива с пудрата захар на твърди връхчета.
Върху изстиналия кекс се разпределя сметаната. Прибира се в хладилника за около 1 час, докато шоколадовата смес се охлади, след което се изипва върху сметановия слой.
Отново се връща в хладилника за няколко часа.
Плачещият кекс с шоколадова заливка е готов.
Коментари