Начин на приготвяне
Оризът се измива хубаво, докато водата стане бистра. След това се оставя за около час настрани да изсъхне.
Оризът се вари в неподсолена вода в съотношение една чаша ориз към чаша и половина студена вода.
Тенджерката се похлупва плътно с капак и в момента, в който заври, се намалява котлона на най-ниската степен и се оставя така двайсет минути.
След това се изключва котлонът, маха се капакът, тенджерката се покрива с памучна кърпа и се оставя така още 15 минути. Оризът не се бърка. През това време се приготвя заливката, с която ще се овкуси ориза.
Смесват се захарта и солта с оризовия оцет, разбърква се, докато се разтворят. Оризът се прехвърля в неметална купа и се залива с оцета, като се бърка леко и отвесно с дървена шпатула, като се внимава да не се разкашкват зърната
Върху бамбукова рогозка, а при липса на такава може да се използва памучна кърпа, се поставя домакинско фолио, а върху него листата нори с лъскавата страна надолу. С мокри ръце се взема от поизстиналия ориз и се разпределя върху половината лист.
Заглажда се лъжица и се намазва с крема сиренето. Отгоре се поставят обелената и нарязана на ивички краставица и сьомга.
С помощта на рогозката листата нори се навиват на плътно руло, като леко се намокря леко края на листото за да залепне. Всяко руло се разрязва на осем части с остър нож.