Начин на приготвяне
Изрежете 9 равни квадрата от лаваша и във форма за мъфини или в купички за крем карамел оформете кошнички.
Изпечете в загрята на 180 °C фурна до лекото им зачервяване. Извадете внимателно и оставете да изстинат.
Смесете крема сиренето с изварата и разбъркайте до хомогенна смес.
В отделна купа нарежете сьомгата, маслините и лука на ситно. Ако използвате каперси, оставете ги цели.
Добавяйте с лъжица от млечната смес в рибата и разбърквайте след всяко добавяне. Така ще прецените най-добре гъстота на консистенцията - дали искате да преобладава млечната смес или рибата. Ако трябва, не слагайте цялото количество крема сирене. Подправете с няколко капки лимонов сок, настъргана лимонова кора, копър и щипка черен пипер.
Приберете сместа в хладилника, докато дойде време за поднасяне.
Важно:
- Напълнете преди поднасяне, за да не омекнат кошничките;
- Използвайте кремообразна извара, а не суха и зърнеста;
- Украсете с малки парченца сьомга, лимон и маслинка.
* Може да използвате за солените кошнички само крема сирене, но за моя вкус стават тежки. Може също да използвате само извара, която да разбъркате с 1-2 лъжици майонеза.
Всеки празник ще е по-вкусен с тези кошнички от лаваш с крема сирене и сьомга.