Начин на приготвяне
Измивам и почиствам рибата от вътрешности и хриле, като запазвам главите и опашките. Отново изплаквам със студена вода и осолявам с едра сол.
Поставям я наклонена, за да се отцеди от кръвта за около 30-40 минути. Правя разрез внимателно от едната страна по гръбначната основна кост, като внимавам да не я разполовя.
През това време приготвям маринатата, като пасирам чесъна в хаванче заедно с малко сол и нарязания пресен розмарин, който на морето расте във всеки двор, както и лимоните. След това в подходящ съд добавям червения и бял пипер, лимоновия сок, виното и зехтина.
Разтваряме много внимателно рибата и я поставям с филетата надолу, едно върху друго, за да се мариноват по-лесно.
Поставяме рибата в хладилник за поне 8 часа да обогати своят вкус в тази божествена марината. Най-добре е да я подготвим на сутринта, за да я сервираме за вечеря.
След мариноването съединяваме двете части, поставяме парченца лимон в средата и клонка розмарин. Загрятата скара намазваме със сланина, за да не залепва рибата по нея и я печем от двете страни до готовност.
Сервираме с много лимон, чаша студено пиво и картофена салата.
Съвет: Препоръчително е да консумираме пресни или охладени риби. За да изберете качествена риба, трябва да обърнете внимание на няколко особености:
- очите да са бистри /червените са показател за престояла, стара риба/;
- коремчето да е бяло, а не пожълтяло;
- цветът да е наситен сив, а не избледнял;
- ако купувате замразена, не трябва да има много лед, защото той е показател за често замразяване и отлежаване.