Начин на приготвяне
Разбийте белтъците и захарта на сняг, след това добавете с непрекъснато разбиване жълтъците един по един. Добавете брашното, като бъркате със силиконова шпатула, а след това и брашното с бакпулвера. Във форма с падащо дъно /24 см/, сложете хартия за печене изсипете сместа и печете на 170-180 градуса до суха клечка.
Изпечения изстуден блат разделяте на три с остър нож.
Крем:
Сложете половината мляко със захарта да заври, а в другата половина добавете брашното и нишестето. Добавете към горещото мляко сместа с разтвореното брашно. Бъкайте с телена бъркалка до гъст млечен крем. Оставете настрани, докато изстине напълно. Мекото масло смесете с готовия изстинал млечен крем и разбийте с миксера.
Крокан:
Карамелизирайте захарта и добавете ядките. Изсипете върху намазнен мраморен плот или дъното на тава. Изчакайте да изстине напълно кроканът, покрийте с парче по-плътен найлон и начукайте на ситно или използвайте блендер.
Сметанов крем:
Разбийте 900 мл сметана със захарта, докато получите меки връхчета.
Бяла заливка:
Загрейте сметаната, без да завира, и добавете захарта, начупения бял шоколад и маслото. Разбъркайте, докато получите еднородна смес.
Започнете да сглобявате сметановата торта, като първо сложите първия блат и сиропирате с 1/3 от сиропа, мажете с всичкия млечно-маслен крем, а върху крема ръсите обилно с крокан.
Слагате втория блат, отново 1/3 от сиропа и част от сметаната. Поръсвате отново обилно с крокан. Сложете и третия блат и сиропирайте с останалия сироп.
С останалата сметана трябва да направите странична стена, за да не изтече шоколадовата заливка, която трябва да е леко изстинала.
Кафявите линии се получават, като стопите на водна баня черния шоколад и с помощта на хартиена торбичка, която сме отрязали в единия край, направим хоризонтални линии. Веднага с остър нож, направете напречни линии, като редувате една надолу и една нагоре.
Тортата Бялата Неделя е готова.
Коментари