Лешникова Торта Неделя

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Лешникова Торта Неделя1 / 2
02/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Лешникова Торта Неделя, за чиято рецепта всички питат"

Необходими Продукти

  • БЛАТ
  • брашно - 7 с.л.
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 7 с.л., кристал
  • бакпулвер - 1 пакет (10 г)
  • какао - 2 ч.л.
  • МЛЕЧЕН КРЕМ
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 200 г, кристал
  • брашно - 90 г
  • царевично нишесте - 25 г
  • масло - 100 г
  • СМЕТАНА
  • сметана - 500 мл висок процент
  • захар - 200 г, кристал
  • КРОКАН
  • захар - 300 г, кристал
  • лешници - 100 г смлени
  • масло - за намасляване
  • СИРОП
  • захар - 1 ч.ч., кристал
  • вода - 2 ч.ч.
  • БЯЛА ЗАЛИВКА
  • сметана - 125 мл
  • захар - 50 г, кристал
  • масло - 30 г
  • шоколад - 125 мл
  • шоколад - 50 г + за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. МЛЕЧЕН КРЕМ

В тенджера се налива млякото и захарта и се поставя на умерен котлон до точка на кипене. Прибавя се брашното и нишестето през цедка с непрекъснато разбъркване. Оставя се на котлона докато клокне 2-3 пъти.

Сваля се от огъня, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади до стайна температура. Към охладения млечен крем се прибавя маслото на кубчета и се разбива на ниска скорост на миксера до гладка смес.

БЛАТ

От захарта се отделя 1 с.л. - тя е за белтъците. Жълтъците се разбиват с останалата захар до побеляване. Белтъците се разбиват със захарта до сняг.

Разбитите жълтъци се прибавят към белтъците на порции, като се смесват с телена бъркалка.

Брашното се пресява с бакпулвера и какаото и на порции се прибавя към яйчената смес, разбърква се с тел. бъркалка.

Изсипва се в тортена форма намаслена и леко покрита с брашно с диаметър 26 см. Заглажда се и се пече на 200-220 градуса до суха клечка.

СМЕТАНОВ КРЕМ

Сметаната се разбива със захарта на сняг.

СИРОП

Водата и захарта се сваряват на сироп за 2-3 мин. Времето се отброява след като заври водата.

КРОКАН

Лешниците се смилат в блендер. Захарта се изсипва в тенджера, добавя се маслото, прибавят се и лешниците. Леко се разбърква и се поставя на умерен котлон при периодично разбъркване или докато захарта се разтопи. Когато захарта се разтопи и ядките потънат, сместа веднага се излива върху хартия за печене, бързо се разпределя с шпатула и се оставя да се охлади. След това се натрошава.

БЯЛА ЗАЛИВКА

Бялата заливка се приготвя, когато тортата е готова за декорация. В касерола се загрява сметаната, маслото, захарта, белият шоколад. Разбърква се. Не трябва да завира, а само да се стопи захарта и разтопи шоколадът. Сваля се веднага, охлажда се до стайна температура.

СГЛОБЯВАНЕ

Блатът се разрязва на три равни части. Първият блат се поставя на подложка и се сиропира с 2-3 с.л. сироп. Нанася се бял крем, поръсва се с крокан. Покрива се с втори блат (избира се този който е най-равен) - сироп отново, разпределя се сметана и се разпределя крокан.

Поставя се трети блат - отново сироп и се измазва цялата торта със сметана. Задължително цялата торта трябва да преседи няколко часа преди декорацията в хладилник. Разбитата сметана също се поставя в хладилник.

След като е достатъчно охладена, се замазва изцяло със сметаната и се посипва крокан. Отгоре се шприцоват сметанови розички около целия борд. В средата се разпределя от бялата заливка, шприцоват се линии разтопен шоколад и с помощта на дървено шишче се оформят вълнички.

Отгоре се полепва/поръсва крокан.

Лешниковата торта се оставя в хладилник за 24 часа.

Лешниковата Торта Неделя е много вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: