Начин на приготвяне
1. МЛЕЧЕН КРЕМ
В тенджера се налива млякото и захарта и се поставя на умерен котлон до точка на кипене. Прибавя се брашното и нишестето през цедка с непрекъснато разбъркване. Оставя се на котлона докато клокне 2-3 пъти.
Сваля се от огъня, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади до стайна температура. Към охладения млечен крем се прибавя маслото на кубчета и се разбива на ниска скорост на миксера до гладка смес.
БЛАТ
От захарта се отделя 1 с.л. - тя е за белтъците. Жълтъците се разбиват с останалата захар до побеляване. Белтъците се разбиват със захарта до сняг.
Разбитите жълтъци се прибавят към белтъците на порции, като се смесват с телена бъркалка.
Брашното се пресява с бакпулвера и какаото и на порции се прибавя към яйчената смес, разбърква се с тел. бъркалка.
Изсипва се в тортена форма намаслена и леко покрита с брашно с диаметър 26 см. Заглажда се и се пече на 200-220 градуса до суха клечка.
СМЕТАНОВ КРЕМ
Сметаната се разбива със захарта на сняг.
СИРОП
Водата и захарта се сваряват на сироп за 2-3 мин. Времето се отброява след като заври водата.
КРОКАН
Лешниците се смилат в блендер. Захарта се изсипва в тенджера, добавя се маслото, прибавят се и лешниците. Леко се разбърква и се поставя на умерен котлон при периодично разбъркване или докато захарта се разтопи. Когато захарта се разтопи и ядките потънат, сместа веднага се излива върху хартия за печене, бързо се разпределя с шпатула и се оставя да се охлади. След това се натрошава.
БЯЛА ЗАЛИВКА
Бялата заливка се приготвя, когато тортата е готова за декорация. В касерола се загрява сметаната, маслото, захарта, белият шоколад. Разбърква се. Не трябва да завира, а само да се стопи захарта и разтопи шоколадът. Сваля се веднага, охлажда се до стайна температура.
СГЛОБЯВАНЕ
Блатът се разрязва на три равни части. Първият блат се поставя на подложка и се сиропира с 2-3 с.л. сироп. Нанася се бял крем, поръсва се с крокан. Покрива се с втори блат (избира се този който е най-равен) - сироп отново, разпределя се сметана и се разпределя крокан.
Поставя се трети блат - отново сироп и се измазва цялата торта със сметана. Задължително цялата торта трябва да преседи няколко часа преди декорацията в хладилник. Разбитата сметана също се поставя в хладилник.
След като е достатъчно охладена, се замазва изцяло със сметаната и се посипва крокан. Отгоре се шприцоват сметанови розички около целия борд. В средата се разпределя от бялата заливка, шприцоват се линии разтопен шоколад и с помощта на дървено шишче се оформят вълнички.
Отгоре се полепва/поръсва крокан.
Лешниковата торта се оставя в хладилник за 24 часа.
Лешниковата Торта Неделя е много вкусна!